Ouverture
page1image16141360
Marc Peeters
page1image16139280
Mark Scholliers

 

De naam NEOREKA is een samentrekking van ‘Neo(s)’, wat ‘nieuw’ betekent, en ‘Eureka’ of ‘ik hèb het’, de uitroep van Archimedes nadat hij zittend in bad zijn beroemde wet had gevonden en zowaar naakt door de straten van Syracuse rende. Die ambitie hebben de bedenkers van NEOREKA niet, ook al proberen ze hierboven zo guitig mogelijk te kijken. 

Het initiatief voor NEOREKA ligt bij Financial Research and Development (FRD) nv, een researchbureau voor professionele financiële tussenpersonen en institutionele beleggers, opgericht in 1989, zo’n 33 jaar geleden, vandaag lijkt dat wel de prehistorie. De vennoten en bestuurders, Marc Peeters en Mark Scholliers, twee witte cisgender boomers, wij dus, beschikken na al die tijd over een behoorlijke expertise in marktonderzoek van financiële producten, macro-economische analyse, detectie van beurstrends en sectorrotatie, naast identificatie van performante beleggingsfondsen en de bijbehorende risicoweging. Een hele mondvol, maar vooral een gevarieerde en coherente waaier van activiteiten die ons niet alleen inzichten oplevert in het reilen en zeilen van de financieel-economische wereld, maar ook in het functioneren van de samenleving als geheel. 

Zonder te willen veranderen in Statler en Waldorf, de legendarische zeurpieten uit de Muppet-show, bekroop ons steeds meer de lust om duiding over beurzen en samenleving te combineren in een online magazine, waarin we ons ei kwijt kunnen. Mark Scholliers heeft al verschillende boeken gepubliceerd over beleggen en over pensioenen, maar ook een historische roman over een Gentse textielbaron. Onder zijn pseudoniem Marc Cave schrijft hij politiek-financiële thrillers die spitsvondig aanleunen bij de realiteit. Marc Peeters produceert nu al vier jaar zijn ‘Knorrige kronkels’, met soms bijtende satire over politieke poseurs en windhanen, naast beschouwingen over onder meer de Belgische bouwval, de Europese moloch, de Amerikaanse tweespalt, het Russische ressentiment, de Chinese ambities,  geostrategische machinaties, klimaat en energie, asiel en migratie, virulente virussen en bipolaire markten. Alle teksten zijn terug te vinden op deze website met enige uitleg over de opzet.  

Met NEOREKA willen we waar nodig tegen de mainstream ingaan. Niet om gratuit dwarsliggers te zijn, maar wel om de continue informatiestroom te filteren en de relevante feiten eruit te zeven. Daarbij is het verhelderend diverse opinies uit de media naast of tegenover elkaar te zetten. Onder het motto van Boileau ‘au  choc des idées jaillit la lumière’. We willen ons niet laten leiden door de vooroordelen of het groepsdenken dat we dagelijks voorgeschoteld krijgen. We geven onze commentaar met open vizier en kritische blik. Met een vleugje ironie en een snuifje sarcasme. Hopelijk houdt dat ook een meerwaarde in voor de lezer, de bezoeker van deze website.

Veel leesplezier!

Marc & Mark