Over strapatsen en reinardie

22 mei 2021     door Marc Peeters

Dj’s maken samples van liedjes, ze mixen ze in stukjes door elkaar en voegen eigen composities toe, waardoor een nieuwe sound ontstaat. Uw Knorrige kronkelaar doet hier hetzelfde met wat inspiratie geput uit sarcastische opiniestukken van Jean-Marie Dedecker (Knack Opinie 16/05/2021) en Jasmijn Walldorf (Doorbraak.be 16/05/2021).

Veerle, Sihame, Tony en de anderen

De CD&V-burgemeester van Sint-Truiden, Veerle Heeren, heeft zich met haar dertienkoppige entourage stiekem laten inenten met het covid-19-vaccin. Daaronder haar zoon Laurens (24), haar zus Ann (54), haar haarkapster, twee buren en een vriendin. Nadien gevolgd door haar voltallige kabinet. Een fraai staaltje van machtsmisbruik. Veerle is op het publieke schavot geplaatst voor vaccinatiefavoritisme, maar ongemoeid gelaten door justitie. In Diest daarentegen is een ambtenaar stante pede ontslagen voor hetzelfde soort gesjoemel bij de coronavaccinatie, waarbij collega’s, familieleden en vrienden konden voorkruipen. Twee maten en twee gewichten, plus een flinke dosis hypocrisie. In Middelkerke is een tuchtonderzoek gestart tegen de postoverste van het plaatselijk brandweerkorps en tegen de preventieadviseur van de gemeente, eveneens op beschuldiging van vaccinatiefraude. In Sint-Truiden krijgt de burgemeester enkel een empathische tik op de vingers en mag ze rustig haar salaris blijven incasseren. Burgermadam Heeren gaat even in de luwte zitten tot de mediastorm is overgewaaid. Haar krokodillentranen hebben alvast geen indruk gemaakt.

Als Voorkruipende Veerle zich vanaf nu gedeisd houdt, wacht haar nog een mooie toekomst, naar analogie met haar CD&V-zusters Joke Schauvliege en Sabine de Bethune. Beide soul sisters lagen tot voor kort in de weegschaal van godfather Joachim Coens voor een uitloopbaantje als rechter bij het Grondwettelijk Hof. Joke was nochtans onder publieke druk in 2018 als Vlaams milieuminister met tranen van schaamte de laan uitgestuurd. De handpop van de Boerenbond had gelogen over de rol van de Staatsveiligheid bij de klimaatbetogingen. Eigen schuld, dikke bult. En nogmaals pech, Jolige Joke blijft Vlaams volksvertegenwoordiger en ondervoorzitster van het Vlaams Parlement. De keuze van de tsjeven is gevallen op voormalige dolle mina en moeder-overste van de Senaat, de hoogwelgeboren vrouwe Sabine Louise Caroline de Bethune. In het Grondwettelijk Hof zal ze zetelen naast Rebecca Vanden Broucke, alias Fientje Moerman, het hermelijnen kraagje dat in 2007 als Vlaams Open vld-minister ontslag moest nemen wegens gesjoemel en belangenvermenging op haar kabinet. Ook Yasmine Kherbache, de vroegere sherpa van socialistische coryfeeën Frank Vandenbroucke en Elio Di Rupo, behoort tot het illustere gezelschap ex-politici binnen het Grondwettelijk Hof.

Ons kent ons in het parvenuwereldje van de graaizucht.

Hoe zou het nog zijn met Open vld-donor darling Sihame El Kaouakibi? Op 6 mei ll. kreeg ze op bevel van de onderzoeksrechter in Antwerpen, huisbezoek van de Centrale Dienst voor de Bestrijding van Corruptie en van de Federal Computer Crime Unit. Ze wordt verdacht van schriftvervalsing, bedrieglijk niet voeren van een correcte boekhouding, subsidiefraude, misbruik van vertrouwen, misbruik van vennootschapsgoederen, valsheid in informatica en externe c.q. interne hacking. Een mond en een strafblad vol van exhibitionistische zelfverrijking, waarbij ook haar partner, haar broers en zus zich als bezige bijtjes hebben gedragen. Werk aan de verdedigingswinkel voor Johan Vande Lanotte. De 'Keizer van Oostende' kan tevens zijn partijgenoot Tony Coonen ter hulp snellen. Die Limburgse Vooruit (toen nog sp.a)-tarantula uit het Hasseltse machtsbastion Willy en Hilde Claes c.q. wijlen Steve Stevaert, heeft als topman van het ziekenfonds De Voorzorg zichzelf en zijn vrienden rijkelijk bediend, waaronder de laatste drie jaar 550.000 euro per jaar voor jawel, opnieuw flitsende Sihame, als een duiveltje uit een doosje van Pandora. Ons kent ons in het parvenuwereldje van de graaizucht. Tony zat al even achter de tralies, Sihame nog niet, ze is nog altijd parlementair onschendbaar. Minister van staat Johan de Subsidiezaaier zal nog wat overuren moeten draaien om zijn grijpgrage vrienden uit de wind te zetten.

Opvallend trouwens hoe staatszender VRT in zogenaamde duidingsprogramma’s als ‘Terzake’ en ‘De afspraak’ er het zwijgen toe doet als het gaat om de link tussen Coonen en El Kaouakibi uit te pluizen. Dat was heel wat anders toen het er na het uitbreken van de heisa, op aankwam de aandacht af te leiden van Open vld, de partij die Sihame tegen een zacht prijsje had binnengehaald en van de weeromstuit heilig verklaard. Remember het tenenkrommend vreugdedansje annex vuistje met Kletsmajoor Bart. Alle gifpijlen vlogen naar het Antwerpse stadsbestuur, burgemeester Bart De Wever (uiteraard) en schepenen Koen Kennis en Nabilla Ait Daoud. Alledrie lid van de verfoeide N-VA. Open vld en Vooruit maken natuurlijk deel uit van de paarsgroenoranje zevenkoppige draak die zich federale regering noemt. Dat verklaart veel, zo niet alles. Iemand nog iets gehoord trouwens van de van financiële malversaties beschuldigde Open vld-ballerina’s Karel Pinxten (Europese Rekenkamer) en Jaak Gabriëls (corruptieonderzoek in Bree)? De omertà regeert. Ook in pakweg het Samusocial-schandaal uit 2017 waarbij toenmalige Brusselse PS-kopstukken als burgemeester Yvan Mayeur en OCMW-voorzitster Pascale Peraïta onrechtmatig zitpenningen opstreken uit giften voor daklozen, blijft het windstil. Of volstaat het dat beide geldkleefpleisters mokkend ‘een stap opzij hebben gezet’? Wie in de politiek stout is geweest, moet even in de hoek gaan staan, de pedagogische draai om de oren krijgen meestal de ondergeschikten te verduren.

 

 

Tsjevenstreken

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (alweer CD&V) heeft zich ook laten opmerken. Nee, niet door een efficiënt terugkeerbeleid voor uitgeprocedeerde asielzoekers, beter gezegd illegale migranten, waarvan er heel wat rondzwerven in en om Brussel. Wel stuurde hij het federaal parket naar het gezin van N-VA-Kamerlid Darya Safai wegens vermeend financieel gesjoemel met humanitaire visa voor Iraniërs. Het parket vond geen enkele aanwijzing dat Safai’s echtgenoot Saeed Bashirtash zich op enige manier schuldig had gemaakt aan dergelijke fraude. Kortom, een politieke karaktermoord met voorbedachten rade op Darya. Een bewuste poging tot beschadiging van de N-VA door een nieuwe affaire-Melican Kucam in de steigers te willen zetten. Minstens een proeve van onbekwaamheid van een bepaald soort vooringenomen onderzoeksjournalistiek in vooral De Morgen (de stilaan beruchte Bruno Struys). Het is nu wachten op de excuses van Mahdi voor zijn intentieproces vol tjevenstreken, en op de verontschuldigingen van de persmuskieten, die haar ondergang al met bloedrode letters getypt hadden. Dat wordt wachten op Godot.

Nu we toch in christendemocratische kringen vertoeven, Hemelvaartsdag, volgens de VRT in 2021 vooral belangrijk voor de viering van het islamitische Suikerfeest als einde van de ramadan, is ook de feestdag van de katholieke arbeidersbeweging, die dan Rerum Novarum herdenkt, de fameuze encycliek van paus Leo XIII uit 1891. Peter Wouters is de hoofdkaas van beweging.net, het vroegere Algemeen Christelijk Werknemersverbond (ACW), berucht van de Arco-perikelen waarbij in totaal 1,5 miljard euro spaargeld van 780.000 coöperanten in de Dexia-mist is verdwenen (het megaproces start op 9 juni aanstaande in Brussel). Zoals de spreekwoordelijke dief maakte Pistol Pete van de gelegenheid gebruik om te pleiten voor een Europese digitaks en een minimumbelasting voor bedrijven. Ook de vermogenswinstbelasting staat nog altijd in de gebruiksaanwijzing van de fiscale citroenpers. België is nu al het tortuurmuseum van alle mogelijke belastingen in de wereld, niet zelden in de hoogste variant. Wanneer leggen we eens een maximumgrens vast, waar de optelsom van al die verschillende taksen nooit mag boven gaan? Of is the sky the limit?

Intussen heeft de administratie van Vinnie geblunderd bij de opmaak van 364.088 voorstellen van vereenvoudigde belastingaangifte.

Benieuwd hoe de grote fiscale hervorming van minister van Financiën Vinnige Vinnie er zal uitzien. In een land waar belastingen onder meer dienen om een ambtenarenleger te onderhouden en gul subsidies uit te delen aan politieke partijen, hun waterdragers en hun postjespakkers, hun kluwen van vzw’s, hun witte konijnen en hun medialievelingen, aan activistische ngo’s en aan zombiebedrijven, maken we ons best niet teveel illusies, eigenlijk helemaal geen. Intussen heeft de administratie van Vinnie geblunderd bij de opmaak van 364.088 voorstellen van vereenvoudigde belastingaangifte. Dat zou het topje van de ijsberg zijn, want vele belastinglijfeigenen dienden geen klacht in. Droge taksen, kassa 7! De totale druk van belastingen en sociale lasten kan voor de nijvere Vlaamse middenklassemieren gemakkelijk oplopen tot 65% van hun inkomen. Vooral alleenstaande werknemers zonder kinderen zijn de pineut. Noem het maar fiscaal misbruik van de overheid. Zoals The Beatles zongen in ‘Taxman’: ‘If you try to sit, I'll tax your seat. If you get too cold, I'll tax the heat. If you take a walk, I'll tax your feet’.

 

 

Bitches and witches

Amper 7 maanden heeft het geduurd vooraleer álle ministers, van de eerste tot de laatste in het Overlegcomité, tot de vaststelling zijn gekomen dat golden bitchboy Frank Vandenbroucke een arrogante, eigengereide, zelfingenomen, betweterige en vitzieke jansalie is die enkel vooruit wil rijden via de achteruitkijkspiegel van zijn éénwieler. Meester Frank deelt een bubbel met De Morgen-columnist Joël De Ceulaer. Daar zitten ze op drie meter afstand, met driedubbel mondmasker en met in ontsmettingsgel ondergedompelde handschoenen, elkaars smetvrees te bejubelen. Het rijk van de mysofoben heeft na het overschrijden van de grenzen van de absurditeit en de regeldrift, zijn einde bereikt. Voorbeelden te over: de mondmaskerklucht, het bankzitverbod, de speeltuinsluiting, de pizzadozenverklikking, de dronebespieding, het tuinplasophouden, de netflixcallcenters, de corona-appgrap, het testgestuntel, de quarantainefarce, de paaspauze, de treinraamplaatsplicht, de vaccinatieboemel, de plexiglaskomedie, de professionele cateraardwang (inmiddels weer afgevoerd) voor tuinfeesten met meer dan 10 personen (dixit Sterke Jan van Vlaanderen, The Great Communicator), binnenkort (komt dat zien, komt dat zien!) de coronapasjesvaudeville. Geen ‘privilegies voor gevaccineerden’, ‘samen uit, samen thuis’, ‘niemand boven het maaiveld’, het zijn de mantra’s eigen aan een afgunstmaatschappij gecultiveerd door de paarsgroene bidsprinkhanen.

Marc en Bart gedroegen zich evenwel als heren van stand en lieten zich door ophitser Ivan niet uitdagen als overjaarse kemphanen.

Aan de einder wenkt wellustig het land van melk en honing (een eufemisme voor bier en friet), het land van hedonistisch, edoch geventileerd vertier, het losbandige land van de vrijheid. Als het maar geen fata morgana is. In onze teergeliefde hoofdstad Brussel werkt haar bonte gelaagdheid van etnische en religieuze gemeenschappen de vaccinatiecampagne alvast tegen, het complotdenken tiert welig. Niettemin, ondanks Erika Vlieghe die vermanend blijft zoemen, is er toch al licht in de duisternis. Toen op vrijdag 14 mei jl. in De afspraak (Canvas) Marc Van Ranst (de grootviroloog volgens Siegfried Bracke) en Bart De Wever (the usual suspect) over het scherm kroelden, was dat op zijn minst verrassend, zelfs verfrissend. Leed Van Ranst aan het limasyndroom of De Wever aan het stockholmsyndroom? Ook praalhans Ivan De Vadder was van zijn geschifte melk, die zag zijn plan om ruzie te stoken tussen de twee in rook opgaan. Ruzie en rel zijn het verdienmodel van de media. Hoe meer ophef, hoe meer aandacht. Dat Van Ranst het oraal gevecht niet aanging is logisch. Als Dedecker al de debatvloer met je aandweilt, dan dreig je alle hoeken van de kamer te zien in een confrontatie met De Wever. Marc en Bart gedroegen zich evenwel als heren van stand en lieten zich door ophitser Ivan niet uitdagen als overjaarse kemphanen. Maar opgelet en niet gelachen, kritiek op opperviroloog Van Ranst staat zo ongeveer gelijk met majesteitsschennis. ‘Het creëert een toxisch sfeertje’ (De Morgen 20/05/2021) waar hij en zijn gezin het slachtoffer van zijn. Binnenkort mogen Jean-Marie Dedecker, Siegfried Bracke, Rik Torfs en Hendrik Vuye geketend en gemuilkorfd zuchten in de kerkers van de KU Leuven. Bart De Wever, Theo Francken en Zuhal Demir krijgen dispensatie. Zou gezapige Marc toch wat totalitaire trekjes hebben?

‘Obscuris vera involvens’ (de waarheid is omgeven door duisternis). De Kamer debatteert dezer dagen over het ontwerp van pandemiewet bekokstoofd door Vlijtig Liesje Verlinden, onze parmantige federale CD&V-minister van Binnenlandse Zaken. Die lang uitgestelde wet (de Vivaldi-regering dirigeert ons liever bij ministerieel besluit) is eigenlijk een autoritaire hooiberg waar Annelies straks spelden kan in doen verdwijnen. Volgens grondwetspecialisten en andere wetsexegeten vormt die straks wel de wettelijke basis voor het uitvaardigen van pandemiemaatregelen. Maar kan er in onze westerse democratie wel een wettelijke basis bestaan voor een dictatuur? Moeten we wel een wet hebben die dit kan installeren? De pandemiewet, zoals die nu voorligt, is een passe-partout voor het ontnemen van onze grondrechten, onze universele mensenrechten en onze economische rechten. Ze torpedeert ons naar de middeleeuwen, waar een elite van oelewappers denken, doen en laten van hun onderhorigen aanstuurde. Meester Annelies wil niet dat het verkozen parlement straks inspraak krijgt bij toekomstige epidemieën of pandemieën. Ze wil een wet die alles en iedereen zo snel mogelijk buitenspel zet en de almacht aan de regering schenkt.

Pandemiewetprutser Annelies verzuipt haar partij in een wijwatervat van intellectuele irrealiteit en functionele onbeholpenheid. De kiesdrempelvrees veroorzaakt hallucinaties. Als nieuwe naam voor CD&V overweegt Joachim Coens ‘Oranjebitter’ of ‘Regressie’. Het zal niet helpen Joachim. Shakespeare schreef ooit:  ‘What's in a name? That which we call a rose by any other name would smell as sweet’ (uit 'Romeo and Juliet'). Verwelkte rozen daarentegen belanden bij het groente-, fruit- en tuinafval, het gft dat nog kan dienen als compost. Jacques Dutronc bezong ‘Les Roses Fanées’: ‘Les vieilles peaux, les vieilles paumées, les vieilles guenons, les vieilles chouettes, ces vieilles biques, vieux fossiles, cachent des pensées un peu lestes.’ Heel toepasselijk. Overigens, ook Lachebekje Egbert wil de naam van zijn Open vld veranderen. Hij vindt dat zijn blauwe smurfenpartij wat meer rock’n roll kan gebruiken (Humo 15/05/2020). Enkele suggesties: ‘Blauwzuur’, ‘Eigenbaat’, ‘Draaitol’? King Connah, het vriendje van Deborah-van-de Knaldi, maakt duidelijk school met zijn ‘Vooruit-met-de-rode-geit’. Hij had zijn partij beter ‘Roodvonk’ gedoopt, dat zou Kunstencentrum Vooruit de geforceerde zoektocht naar een nieuwe naam hebben bespaard. Groen kan niet achterblijven. Een kleine toevoeging volstaat: ‘Gifgroen’. Nieuwe namen, niet meer dan cosmetica, windowdressing. Oude wijn in nieuwe zakken. De smaak blijft even wrang.

 

 

Wat baten kaars en bril

In hun deze maand gepubliceerde rapport ‘COVID-19: Make it the Last Pandemic’ gericht aan de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), hebben internationale onderzoekers een vernietigend oordeel geveld over de wijze waarop de wereld de coronapandemie heeft aangepakt. De virusuitbraak in China kon door een ‘giftige cocktail’ van factoren uitgroeien tot een ‘catastrofale crisis’ voor de mensheid, concludeert het IPPPR (‘Independent Panel for Pandemic Preparedness and Response’). Instellingen hebben volgens het panel nagelaten om burgers te beschermen tegen een pandemie die leidde tot ruim 3 miljoen doden. Als geen hervormingen worden doorgevoerd, zal het ook in de toekomst niet lukken om zo’n gezondheidscrisis te voorkomen. De onderzoekers zeggen in hun rapport dat te veel landen in februari 2020 een afwachtende houding aannamen. Van gecoördineerd, internationaal leiderschap was geen sprake. Ook hebben lidstaten nagelaten om de WHO de bevoegdheden te geven om haar werk naar behoren te kunnen uitvoeren. Ook die WHO zelf krijgt kritiek. China meldde al eind 2019 dat veel mensen in de Chinese regio Wuhan ziek waren geworden door een onbekende longziekte. Steeds meer wetenschappers vinden trouwens dat de 'Labolek-hypothese', de theorie dat het virus per ongeluk ontsnapte na experimenten in het Wuhan Institute of Virology, niet zo onzinnig is als eerst gedacht. Hun brief is verschenen in het gerenommeerde vakblad Science op 14/05/2021: ‘Investigate the origins of COVID-19’. Zie ook de nauwgezette paper van wetenschapsjournalist Nicholas Wade (The New York Times, Science en Nature) in The Bulletin of the Atomic Scientists van 05/05/2021: ‘The origin of COVID: Did people or nature open Pandora’s box at Wuhan?’ De WHO had waarschijnlijk al op 22 januari 2020 kunnen besluiten om groot alarm uit te roepen door een internationale noodsituatie. Dat gebeurde pas acht dagen later. Het duurde tot 11 maart 2020 voordat de WHO over een pandemie sprak. Pas toen kwamen veel landen echt in actie. Ruim te laat. Vroeg daar iemand naar aansprakelijkheid van bewindvoerders, type Wilmès, De Block, Beke? Nee hoor, het is die brave dutsen net als ons allemaal overkomen, ze konden het niet helpen. Voorzorg? Wetenschappers hebben jarenlang opgeroepen om maatregelen te nemen om de mensheid te beschermen tegen een pandemie. Ze waren roependen in de woestijn van politieke kortzichtigheid en blinde besparingswoede.

Vergeten we daarbij niet dat er regelmatig varianten van sars-CoV-2 opduiken, waaraan de werkzaamheid van de vaccins dient aangepast.

De IPPPR-experten komen tot de conclusie dat het huidige systeem nog steeds niet volstaat om te voorkomen dat in de toekomst een nieuwe pandemie opduikt, veroorzaakt door een onbekende besmettelijke ziekteverwekker (pathogeen) die zich op elk ogenblik kan manifesteren. Niet direct bemoedigend. Intussen woedt een schijnheilige discussie over het opschorten van de patenten op vaccins tegen sars-CoV-2. Toen biotechbedrijven en farmareuzen in de herfst van vorig jaar de eerste vaccins op de markt brachten, steeg er alom gejuich op, het mirakel was geschied. Hosanna! Als bleek dat wetenschappers en fabrikanten graag betaling verwachten voor hun inventiviteit, hun inzet en hun investeringen (lokalen, apparatuur, ingrediënten, labomedewerkers), kregen ze in de gebruikelijke kringen al snel het etiket ‘geldwolven’ opgeplakt. Dikwijls door florissant gesalarieerde academici die nooit enig bedrijfsrisico hebben genomen. De snelste beeldenstorm ooit. Het opschorten van de patenten treft vooral de biotechbedrijven die door hun research aan de basis liggen van de vaccinontwikkeling. Dat die wetenschappers opgeleid zijn aan universiteiten, gefinancierd met gemeenschapsgeld, doet hier niets ter zake, dat geldt ook voor ingenieurs, artsen, advocaten en alle andere afgestudeerden. De vergoeding voor intellectuele eigendom in vraag stellen, treft in casu vooral de biotechbedrijven BioNTech, Moderna, CureVac, Novavax, Valneva. Het is het soort van afgedwongen onbaatzuchtigheid dat goed klinkt in de politiek correcte echokamer, maar de facto elke zin voor initiatief en innovatie fnuikt. Vergeten we daarbij niet dat er regelmatig varianten van sars-CoV-2 opduiken, waaraan de werkzaamheid van de vaccins dient aangepast.

De farmaceutische industrie wijst er fijntjes op dat een tijdelijke patentopheffing niet garandeert dat op korte termijn fors meer vaccins beschikbaar komen. Volgens haar is de productiecapaciteit de grote flessenhals, naast de nood aan ingrediënten. ‘Je ziet nu al een rush op grondstoffen’, zegt Caroline Ven, de topvrouw van pharma.be in De Tijd van 06/05/2021. ‘Bovendien ben je met de vaccinformule op zich niet veel. Ook kennis van het productieproces is noodzakelijk, net als opgeleid personeel, dat nu al schaars is. Klassiek gapen vijf jaar tussen het moment dat een vaccin het labo verlaat en het opschalen van de productie. Mede dankzij overheidssteun in de VS, het VK en de EU hebben we dat traject met vier jaar ingekort. We zitten nu al aan 1,3 miljard geproduceerde coronavaccindosissen, eind dit jaar zullen dat er 9,5 miljard zijn. Het kan dat researchteams van farma- en biotechbedrijven c.q. universiteiten, straks beslissen hun lopend onderzoek naar een coronavaccin niet voort te zetten om eerder vaccins te beginnen produceren met de vrijgegeven patenten. Het nadeel daarvan is dat je in zo’n scenario heel wat innovatie dreigt te blokkeren.’

Met de slogan ‘vaccinnationalisme’ heeft het allemaal weinig te maken, eerder met de perceptie van Big Pharma als boeman, net zoals Big Tech (er is ook zoiets als Big Government en Big Labor, maar ho, daar gaat het nu niet over). Hoewel de Amerikaanse president Joe Biden verbaal het tijdelijk opheffen van de patenten op coronavaccins steunt, kan de beslissing daarover in de Wereldhandelsorganisatie (WTO) pas over hoogstens een jaar vallen. Intussen hamsteren de Verenigde Staten al maanden grondstoffen voor vaccinproductie en spreken ze zich niet uit over de volgende noodzakelijke stap: het overdragen van technologie. Words are cheap. Put your money where your mouth is, Mr. President. Ook Europese landen bewegen niet, maar de Europese Unie heeft wel al 220 miljoen vaccindosissen geëxporteerd naar meer dan negentig landen, waaronder heel wat ontwikkelingslanden (dixit Commissievoorzitster Ursula von der Leyen op 06/05/2021). Dat is zowat evenveel als het aantal dosissen gebruikt voor de eigen inwoners van de EU-lidstaten.

Een opheffing van de patenten staat tot nader order niet op de EU-agenda, wel zijn dwanglicenties mogelijk waarbij een regering een licentie toekent aan een derde partij zonder toestemming van de patenthouder. Uiteraard gaat het dan om onwillige farmabedrijven. AstraZeneca bv. heeft al vrijwillig technologie ontwikkeld door Oxford University Hospitals, getransfereerd naar het Serum Institute of India, de grootste vaccinfabrikant ter wereld. Van de vaccindosissen voorzien voor intern gebruik in de Verenigde Staten, zullen pas tegen einde juni 80 miljoen exemplaren verstuurd worden naar andere landen. Tot nu toe zijn er maar 4,5 miljoen dosissen geëxporteerd, naar de NAFTA-partners van de VS, Canada en Mexico. Voor het overige is 100% van de productie en de ingrediënten in de VS gebleven op basis van de Defense Protection Act. Het paard van de Amerikaanse witte ridder staat op stal. Het hinnikt, dat wel. Baarlijke duivels China en Rusland van hun kant exporteren op hun zwarte paarden coronavaccins op grote schaal, maar dat zien de westerse landen als een geostrategisch maneuver om invloed en zieltjes te winnen, iets waar de VS, het VK en de EU als lieve engeltjes natuurlijk niet in geïnteresseerd zijn. Voor wie in sprookjes gelooft…

 

 

Rambo is back and kicking

Naar verluidt, verbergt zich in de Kempense bossen arglistig een gedecoreerde beroepsmilitair, ene Jürgen Conings (46), sluipschutter (sniper) en wapenaandrager van professie, veteraan van missies in ex-Joegoslavië, Libanon, Irak en Afghanistan. Als sniper ook specialist in camouflagetechnieken. Hij houdt er volgens zijn sociale mediaverkeer extreemrechtse sympathieën op na en een virulente afkeer van opperviroloog Van Ranst. Hij nam uit zijn kazerne vier raketwerpers mee (intussen achtergelaten), een P-90 machinegeweer (kan kogelvrije vesten doorboren) en een Five-seveN pistool. De laatste twee zijn heel patriottisch van Belgische makelij: FN in Herstal. Hij heeft tot nader order nog geen slachtoffers gemaakt (in tegenstelling tot notoire moslimterroristen), maar heeft een klopjacht teweeggebracht van inmiddels 400 militairen en politieagenten. De media staan in rep en roer. De Nederlandse Speciale Eenheid DSI zoekt mee en de Duitse Grenzschutzgruppe 9, allebei antiterreureenheden. De veteranen van de Tweede Wereldoorlog zullen het graag vernemen. In 1945 de Duitsers langs de voordeur buitengezet, vandaag komen ze langs de achterdeur terug.

Het was nochtans haar partijgenoot André Piranha Flahaut die tijdens zijn achtjarig bewind als Defensieminister (1999-2007) het leger kleineerde en focuste op de oprichting van een paradecorps met operette-uniformen.

Ludivine, PS-minister van Defensie, hoorde het in Keulen donderen en vond bliksemend van haat een zondebok. Drie keer raden: de N-VA, wie anders? Kan het nog ridiculer? Heeft de N-VA ook de recente heidebrand in Brecht aangestoken? Het was nochtans haar partijgenoot André Piranha Flahaut die tijdens zijn achtjarig bewind als Defensieminister (1999-2007) het leger kleineerde en focuste op de oprichting van een paradecorps met operette-uniformen. Daarnaast bestelde hij 18 pantservoertuigen (Piranha’s) die tien jaar na aankoop niet in staat bleken om antitankmunitie af te vuren en die nu stof staan te vergaren. Kostprijs van het debacle voor de belastingbetaler: 74,9 miljoen euro. Dat waren zowat de belangrijkste wapenfeiten van Dédé la Terreur, voor het overige had hij enkel oog voor bezuinigingen. Samen met zijn kompaan Loulou Michel (vader van Charlie en Mattie), in die tijd MR-minister van Buitenlandse Zaken, vormde hij een komisch duo van het kaliber Laurel en Hardy of Abbott en Costello. De risee van de internationale diplomatie.

Op sociale media doen spottende memes de ronde:

  • Antwerpen. Drugsoorlog met bommen en granaten. Gebrek aan politie om op te treden.
  • Anderlecht. Gewelddadige migrantenprotesten. Gebrek aan politie om op te treden.
  • Brussel. Totale chaos bij betogingen in het centrum. Gebrek aan politie om op te treden (gereserveerd voor Ter Kamerenbos, La Boum met charges te paard).
  • Luik. Vernielzuchtige migranten- en Black Lives Matter-protesten. Gebrek aan politie om op te treden.
  • Limburg. Eén gefrustreerde militair schrijft een afscheidsbrief, uit bedreigingen en gaat er zwaarbewapend vandoor. Honderden politiemannen en soldaten gemobiliseerd, versterking gevraagd aan de buurlanden. Het kan dus toch?

(...) al kan een blik in het spiegeltje aan de wand geen kwaad.

‘Red onze held, dit is machtsgebruik’, is de slagzin van de Facebookgroep ‘Als 1 achter Jürgen’, die op donderdag 21/05 op het sociale netwerk werd aangemaakt. In de eerste 24 uur hebben bijna 15.000 Facebookprofielen zich bij de groep aangesloten (de Staatsveiligheid draait overuren). Volgens de intelligentsia is dit het plebs waar Vlaams Belang garen bij spint. In hun recente boek ‘Achter het schild van extreemrechts’ verdiepen journalisten Hind Fraihi en Bas Bogaerts zich in de nieuwrechtse Facebook-microkosmos. Ze voorspellen een gitzwarte zondag in mei 2024 als paarsgroenlinks zijn dedain voor Vlaams Belang niet opzij kan schuiven. Vanzelfsprekend is sympathie voor losgeslagen, gewapende individuen, die doodsbedreigingen uiten, verwerpelijk. Maar verbazen doet het niet. De verkrampte reacties van overheid, politiek en media dragen daartoe bij. Alsof dit de voorbode is van een extreemrechtse staatsgreep. Het is een typisch pars pro toto-verhaal, uit een geïsoleerd incident algemene conclusies trekken. Met rituele bezweringsformules als ‘in onze samenleving is geen plaats voor haatspraak, racisme of oproepen tot haat en geweld, tegen wie ook. Zoiets is onaanvaardbaar en strafbaar’ (Donderende Ludivine in de Kamer 20/05/2021). Volkomen correct, al kan een blik in het spiegeltje aan de wand geen kwaad. Chef Defensie admiraal Michel Hofman in het journaal op Eén 20/05/2021: ‘Ik zal mij niet uitspreken over dit voorval. Wij moeten wachten op het onderzoek dat nu intern loopt. Ik zal mij op het einde daarvan met de conclusies en de aanbevelingen een goed beeld kunnen vormen om daarover te communiceren. Dat er nu enkele incidenten op rij zijn, is puur toeval. Je hebt periodes waarin alles goed verloopt en periodes waarin het regelmatig tegenvalt. Ik zoek daar niet veel meer achter. Er zijn in het optreden van het leger evenveel positieve elementen als de spijtige elementen die nu gebeurd zijn. Dat maakt deel uit van het proces en de transformatie die wij nu meemaken.’ In het opbod van verontwaardiging is dit een waardige en rationele reactie.

Justitie heeft in het dossier van staatsvijand Conings een onderzoeksrechter gevorderd voor ‘moordpoging in een terroristische context en verboden wapenbezit in een terroristische context’.

 

Marc Peeters, 22 mei 2021.